top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIngrid & Peter ten Hove

Rondje dorp, voetbal en museum


Voor een rondje dorp trekken wij tegenwoordig een kwartier tot half uurtje langer uit. Want even je zaken regelen hier gaat niet bepaald anoniem. Inmiddels kennen we aardig wat mensen uit het dorp en zo kan het gebeuren dat ik tijdens mijn rondje de burgemeester die door de hoofdstraat loopt, groet en de hand schud, een praatje maak met de medewerkers van het boekingskantoor van de Alpe-Adria Trail die veel gasten naar ons doorsturen, zwaai naar de kapper die zijn scharen staat te slijpen, bij het plaatselijke touristenbureau nieuwe folders ophaal onder het doornemen van de gastronomie-situatie in ons prachtige National Park Hohe Tauern en de buurman mij vraagt hoe onze vakantie is geweest. Groeten doet iedereen sowieso hier, al ken je elkaar niet, de ouderen die al vroeg op pad zijn maar ook de kinderen op weg naar school. Het rondje dorp laat zien hoe respect en belangstelling hier nog gemeengoed zijn.


Na een rondje dorp belanden wij dan weer in een rondje voetbal op het WK in Qatar wat hier nog op de normale publieke zenders wordt uitgezonden. Niet dat dat mij nu zo ontzettend interesseert maar ik geniet van de vele fans vanuit de hele wereld die op de tribunes hun nationale team hartstochtelijk en emotioneel aanmoedigen. En vooral hoe de Japanse fans én het team hun afval direct achter zichzelf opruimen en wegbrengen. De hele wereld is verbouwereerd en meet dit breed uit op de sociale media. En hoe bizar, dat wij dit zo bijzonder vinden terwijl het laten slingeren van de ongelooflijke berg afval over de hele wereld juist zo absurd en schadelijk is. Dan is het ook bij ons rondje dorp zo'n verademing om te zien hoe schoon en opgeruimd de straten en omliggende wegen en weilanden zijn. Waarom vinden wij iets wat normaal is niet normaal en andersom? De wereld steekt onlogisch in elkaar.


Die wereld wordt op kleine (Karinthische) schaal trouwens fantastisch tentoongesteld in het Kärnten Museum in Klagenfurt. Dit is in november dit jaar wederom geopend nadat het acht jaar gerenoveerd is en de moeite waard om te bezoeken, een aanrader! Van de Römervestigingen tot aan de geologische uitdagingen die het Alpengebied iedere dag meemaakt, fascinerend en confronterend. Zo'n rondje door dit historisch museum laat je je eigen nietigheid voelen en beseffen dat de wereld niet om ons draait maar wij maar even met de wereld meedraaien.
Het allerbeste wat je kunt doen voor de wereld, is het beste maken van jezelf


Een prachtige kersttijd en een liefdevol en vooral verbindend 2023 gewenst!

Ingrid en Peter ten Hove128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page